Перейти до основного вмісту

Українська кухня

Українська кухня

Історія української кухні

Українська кухня багата на різноманітні рецепти страв. Розвиток та формування української кухні тісно пов'язаний з історією України. У різні часи різні частини України були частиною інших держав. Цей факт окреслив свої особливості щодо кулінарії, які на сьогоднішній день сформували кухню України. Однак не слід сприймати національну кухню України виключно як поєднання національних кухонь інших держав та народів. Українська кухня має унікальну історію, походження та культурні традиції. Як і будь-яка інша кухня, українська має свої регіональні відмінності та повалена впливу сусідніх країн, загалом при цьому є однією з найунікальніших та найрізноманітніших національних кухонь у всьому світі.

Основи української кухні

Те, що історично визначило основу української кухні – було використання вогнища закритого типу, першої подоби печі. Цей фактор сформував основні технології та традиції приготування їжі в українській кухні https://kashevar.com/ua/recipes/ukraine – варіння, запікання, гасіння. Такі способи приготування їжі здатні зберігати корисні властивості продуктів, що готуються, і перешкоджати утворенню канцерогенів, характерних для рецептів страв, в процесі приготування яких є обсмажування або копчення.

Вплив кухонь сусідніх країн на українську кухню

Однак слід сказати про інші особливості, які українська кухня запозичила від інших народів. Наприклад, обробка окремих інгредієнтів страви в пережареному маслі властива тюркським племенам, і зовсім не властива російській кухні. В українській кухні такий прийом застосовується при приготуванні і перших, і других страв. Візьмемо, наприклад, класичну страву української кухні – вареники. Основа для даного рецепту була взята з турецької страви дюш-вара, що за зовнішніми ознаками нагадує пельмені. Унікальною вищезгаданою стравою зробила українська національна начинка – сир, шкварки, вишні. Поява та використання рубаних продуктів прийшла до рецептів української кухні з Німеччини.

Сало в українській кухні

Не можна не згадати ще один продукт, який є особливістю української кухні – це свиняче сало. Його в Україні вживають як самостійний продукт, а також у смаженому чи солоному вигляді. Сало також може виступати як доповнення до інших продуктів, сало в українській кухні використовується для прожарювання.

Борщ – візитна картка української кухні

Іншою не менш важливою особливістю українки кухні є повсюдне поширення овочів та бобових. Овочі є інгредієнтами для різних страв та гарнірів. Бобові, переважно – квасоля, виступають як добавки до різних страв. З овочів можна виділити картоплю, буряки та помідори, гарбуз. Однак слід сказати, що сама по собі картопля нещодавно прижилася в Україні і використовується в основному в рецептах основних страв. Помідори та буряк більш поширені, без них не можна уявити сучасну українську кухню, зокрема, український борщ – буряковий суп із великою кількістю інгредієнтів. Борщ – це одна з основних страв української кухні. Борщ має складну технологію приготування у кілька етапів, різні варіанти подачі – гарячим або холодним, а також може готуватися як на м'ясному бульйоні, так і без нього. Загалом кажуть, що кожна родина в Україні має свій унікальний рецепт борщу.