Перейти до основного вмісту

Іспанська кухня

Іспанська кухня

Історія іспанської кухні

Іспанська кухня представляє досить великий і цікавий матеріал для вивчення та розгляду. З одного боку, це зумовлено чинником збереження архаїчних селянських кулінарних традицій, з іншого – впливом різних кулінарних традицій інших країн, як-от, кухонь стародавньої Греції та Риму, а також багатьох інших країн середземномор'я. Іспанська кухня https://kashevar.com/ua/recipes/spain на сьогоднішній день представляє значну різноманітність кулінарних технологій та рецептів приготування страв іспанської кухні. Крім того, в іспанській кухні існує близько двох десятків регіональних напрямків.

Різноманітність іспанської кухні

Незважаючи на викладені вище факти, сказати, що іспанська кухня не має загальних тенденцій в рецептах приготування страв не можна. Якщо виділяти основні інгредієнти, що використовуються в рецептах іспанської кухні, то спочатку слід розглянути овочі та спеції, оскільки вони є основним видом сировини. Спеції представлені різними видами сушених перців і часнику. Використання овочів має свої регіональні особливості – на півночі Іспанії популярне використання капусти в рецептах страв, південно-східна частина характерна використанням всесвітньо відомого продукту – оливок та оливкової олії. Картопля, що застосовується в кулінарному мистецтві іспанців, була завезена з Південної Америки, нарівні з шоколадом та іншими продуктами. В цілому, після всього вищевикладеного слід сказати, що термін кухня, по відношенню до Іспанії слід вживати у множині. Регіональні відмінності в іспанській куні можуть бути загадкою для місцевих жителів. Але не слід забувати, що представлені варіації рецептів та страв іспанської кухні є частиною єдиного цілого кулінарного механізму.

Риба та морепродукти в іспанській кухні

Територія іспанського узбережжя, природно дає можливість використовувати рецепти іспанської кухні різних морепродуктів, проте, говорити, що тільки цей регіон відомий подібними кулінарними підходами, не так. Сучасні технології консервації та доставки риби та морепродуктів забезпечують їх поширення повсюдно. Так, найбільш популярними морськими стравами можна назвати рецепти, що включають анчоуси та сардини. Анчоуси вимочують у розсолі з додаванням оливкової олії. Стравою у вигляді закуски може бути філе анчоуса з часником і перцем, мариноване в оцті. Сардини ж, як правило, обробляють на грилі, на ґратах та іншими способами. Не менш поширені такі види морепродуктів – тунець, хек, тигрові креветки та кальмари.

Свинина у рецептах іспанської кухні

У Іспанії, проти іншими європейськими країнами, дуже розвинене споживання свинини. Значна частина свинини йде на виробництво ковбас. Основними представниками ковбасної кулінарії може бути кров'яна ковбаса або пікантна ковбаса моркон. Важливо сказати, що кожен окремий регіон Іспанії має свої тенденції щодо приготування ковбаси. Популярною стравою в Іспанії можна назвати тушу молочного порося, запеченого в печі. Крім того, на весь світ відома іспанська в'ялена свинина – хамон.

Традиційні страви іспанської кухні

Іспанська кухня виражена насамперед у кількох основних стравах, які є візитівкою кулінарного мистецтва Іспанії. Перша страва, яку одразу варто відзначити – це гаспаччо. Гаспаччо є холодним супом, в рецепті приготування якого повністю відсутня термічна обробка. Основні інгредієнти, що входять до рецепту гаспаччо – це вода, хліб, томати, оливкова олія та спеції. Страва не менш важлива, але дещо незвичайна – це паелья. Основна ідея цієї страви полягає у поєднанні, рису з незвичайними інгредієнтами – квасолею мідіями чи морськими гребінцями.