Японська кухня
Особливості японської кухні
Японська кухня є однією з найбільш самобутніх кухонь у світі. Однією з важливих характеристик японської кухні, як стародавньої, так і сучасної, є те, що в ній завжди використовуються лише свіжі продукти. Японська господиня щодня ходить до магазину або на ринок і купує стільки продуктів, скільки використає в цей день. Ця традиція вживання свіжих продуктів є частиною поваги до природи. Японці вважають, що при варінні їжа повинна зберігати свій природний і природний вигляд і смак. Це стосується не тільки сільськогосподарських культур, а й морепродуктів.
Японська кухня та сезонні продукти
В японських сім'ях страви готують по сезону, тобто використовують ті продукти, які ростуть саме в цей сезон. Навесні в японській кухні використовують пагони різних рослин, які збирають у лісах. Літо, звичайно, приносить більше різноманітності в японську кухню https://kashevar.com/ua/recipes/japan. Є страви з використанням помідорів, салату, огірків, баклажанів, квасолі, гороху. Осінь багата на гриби і, звичайно, японці використовують їх якнайкраще. Взимку в приготуванні різних японських рецептів беруть участь такі коренеплоди, як морква, ріпа, дайкон, велика біла редька, корінь лопуха. Єдине, що незмінно цілий рік – це можливість купити рибу. На японському рибному ринку можна купити тунця, морського окуня, оселедець, тріску та інші види риби. Ви також можете купити восьминогів, морських їжаків, інші морепродукти та широкий вибір водоростей, які широко використовуються в рецептах японської кухні. Крім овочів, риби і морепродуктів, на японському столі можна побачити страви з яловичини, свинини, курки.
Стилі японської кухні
У японській кухні є кілька стилів приготування їжі. Одним із найпоширеніших способів є Німоно. Ця категорія включає страви, які готують методом кип'ятіння. Інгредієнти – риба, м'ясо, або овочі – кип'ятять у насиченому бульйоні. Наступна категорія називається Якімоно – це їжа, обсмажена на вугіллі при сильній спеці. Агемоно – їжа смажиться, мачається в кляр і обсмажується у фритюрі. Японські страви, які готуються безпосередньо за столом, належать до категорії Набемоно. Вони включають м'ясо, рибу, овочі, тофу і іноді локшину. Страви, що складаються з варених овочів та морепродуктів, які подаються холодними з соусом для макання, належать до категорії Емоно. До категорії Цукемоно належать мариновані овочі, які подаються до більшості японських страв.
Страви японської кухні
При складанні меню японські кухарі включають в меню всі категорії страв. Японські сніданки, обіди та вечері поєднують у собі практично непоєднувані смаки. Вони дуже контрастні і яскраві. Японське блюдо з пікантним смаком можна подати з соусом теріякі, смажені страви з солодким соусом. Що стосується правил, то японці можуть їсти суп на сніданок, а в багатьох країнах суп віддають перевагу на вечерю.
Оформлення японської кухні
Готуючи страви, японці думають не тільки про свіжість продуктів, але і про їх зовнішній вигляд. Японці вважають, що хороша їжа повинна виглядати красиво і радувати око. Вони підходять до підготовки рецептів, як художники, підбираючи кольори та фарби, які мають поєднуватися. Японці широко використовують спеціальні методи нарізки продуктів. Вибір посуду також впливає на красу; на правильно підібраній за кольором і формою тарілці або чашці різні страви виглядатимуть по-різному. В Японії приготування та подача їжі вважається мистецтвом. Але це мистецтво є невід'ємною частиною повсякденного життя японців.
Святкові японські рецепти
Свята є невід'ємною частиною японської культури. Для більшості японців свята – це час, щоб весело провести час з друзями та родиною і, звичайно, приготувати багато рецептів.
Найважливішим святом для японців є Новий рік, до якого вони готуються заздалегідь. На Новий рік найголовніша прикраса - кагамімочі. Ця прикраса зроблена з двох рисових коржів (моті), покладених одна на одну та прикрашених сушеною хурмою, листям папороті та водоростями. Після святкування Нового року моті розрізають і роздають усім членам сім'ї на щастя. На новорічному столі у японців завжди повинна бути локшина (тосікосі), вона тонка і довга, що символізує довге життя. Вранці після новорічної ночі вся сім'я збирається і п'є отосо – пряне саке або рисове вино. Після насолоди новорічним супом озоні. Під час святкування Нового року японці запікають каштани, готують рисові пельмені, омлет, батат.
В Японії теж є таке свято – День хлопчиків. У цей день рисові коржі Моті готують із солодкої пасти, загорнутої в дубове листя. Також готують рисові вареники, які загортають у листя бамбука. До Дня дівчаток готують рожеві рисові коржі у формі ромба, солодкі рисові крекери.
Роль рису та сої в японській кухні
Неможливо уявити японську кухню без рису. Не дивно, що рис в перекладі з японської означає «їжа». Разом з рисом японці їдять локшину соба – вона готується з гречаного борошна і є однією з найпоширеніших в Японії. З пшеничного борошна виготовляють два види локшини – удон і сомен. Соєві боби є ще одним основним продуктом японської кухні. Напевно, приготувати японську страву без використання соєвого соусу буде дуже складно. З соєвих бобів виготовляють не тільки соус, а й багато інших продуктів, наприклад, сир тофу. Тофу вживають самостійно або використовують для приготування різних страв.
Рецепти японської кухні
Коли ви починаєте готувати за японськими рецептами, перше, що потрібно зрозуміти, це те, що поспішати не варто. Все потрібно робити дуже акуратно, з гарним настроєм і терпінням. І не забувайте, що ви справжній художник, який може створити малюнок на блюді. В кінці роботи, особливо коли вона вийде, і у вас все обов'язково вийде, ви отримаєте максимум задоволення від шедевра, зробленого своїми руками.