Перейти до основного вмісту

Американська кухня

Американська кухня

Історія американської кухні

Розглядаючи американську кухню, як окрему нішу кулінарного мистецтва, не можна не сказати про історію виникнення американської держави. Кухня Америки формувалася насамперед традиціями англійської кухні 17-18 століть. На той момент англійські кулінарні вишукування асимілювалися у традиції північноамериканських індіанців. Насамперед, це були страви з картоплі та кукурудзи. Надалі вже сформовану кулінарну традицію включалися кулінарні особливості кухонь інших країн, що освоювали північноамериканський континент – французька, німецька, італійська, китайська кухня. Певним переломним моментом, який визначив кулінарні традиції США, стало XX століття. У цей час різко зросла кількість міст, а кількість сіл різко зменшилася.

Американська кухня та фастфуд

Тоді цілеспрямовано постало питання про створення максимально швидкої, доступної, простої та не дорогої їжі. Так почалося повсюдне зародження такого кулінарного терміну, як фастфуд чи швидке харчування. Концепція фастфуд передбачала використання напівфабрикатів та приготування найпростіших, але водночас ситних страв. У цей момент свою кулінарну нішу зайняли хот-доги, бутерброди, яєчня, картопля фрі, котлети, кока-кола, кава та багато інших страв американської кухні. Неабиякий вплив тут зробила італійська кухня, яка доповнила американську кухню швидкого харчування піцею.

Салат Цезар

Кухня США сформувала низку постійних традицій. Найпоширеніший атрибут будь-якої трапези, будь-коли в американців - це салат. Найбільш популярним салатом є салат цезар, одна з привілейованих закусок американської кухні. Основні складові рецепту цього салату – листя салату, тертий сир пармезан, крутони із пшеничного хліба. При необхідності насичення калоріями, в рецепт салату цезар можуть бути включені варені яйця, або куряче м'ясо, також відварене.

Основні страви американської кухні

Спектр основних страв американської кухні представлений, зазвичай, м'ясними виробами, приготовленими на грилі. Це можуть бути різні сосиски, стейки біфштекс – тут слід сказати про досить активний вплив німецької кухні. У різних регіонах використання м'яса може відрізнятися, наприклад, у Середньому заході характерні біфштекси з яловичини. Південні штати повністю перейняли традиції рецептів мексиканської кухні, яка у свою чергу, так само як і американська, формувалася завдяки переселенцями з Європи. Показовими стравами в останньому випадку є приготування буріто та фаршировані перці. Найбільш показовою традиційною м'ясною стравою американської кухні є індичка до дня подяки. Рецепт індички передбачає використання пряних спецій, фаршування каштанами та подача з брусничним соусом. Як гарнір до м'яса можна виділити рис, знову ж таки як ноту впливу вже китайської кухні. Не обходяться рецепти різних страв без різноманітних спецій – перець, кориця, імбир тощо.

Інші особливості американської кухні

Що стосується солодкого столу, то американська кухня також має безліч цікавих варіацій та різноманітностей: пудинги, млинці, пончики. Величезна кількість цікавих та смачних напоїв, чай, кава, компоти, імбирне пиво та інше. Цікавою особливістю ресторанної кухні є крига. Глек із льодом – незамінний атрибут пристойного застілля. Незважаючи на те, що темп життя американців передбачає швидке харчування, і вся кулінарна індустрія побудована під це, не можна сказати, що американська кухня повністю позбавлена традицій. Вплив кулінарних традицій народів, що освоювали ці землі, у поєднанні з традиціями корінного населення створили унікальну американську кухню.