Перейти до основного вмісту

Індійська кухня

Індійська кухня

Історія індійської кухні

Величезна різноманітність інгредієнтів та спецій, робить рецепти індійської кухні одними з найпопулярніших рецептів у Світі. Інтерес до індійської кухні обумовлений насамперед тим, що для індійського народу харчування було завжди чимось таким, що має духовну підмогу. Більше того, слід сказати, що існує деяке зведення правил, названих аюрведа. Ці правила вказують на цілком сучасний етикет їди. Наприклад, їсти потрібно в спокійній обстановці, приймати їжу одночасно, враховувати сумісність продуктів і т.д. Заглиблюючись далі у детальніше вивчення, відразу слід звернутися знову ж таки до аюрведе, у якій страви зіставляли з варіантами емоційного стану людини – добрість, пристрасть і невігластво. До невігластва відносяться страви, перенасичені спеціями, до пристрасті – вкрай гострі, до доброти – у яких все збалансовано. Індійська кухня має багату історію та традиції. Рецепти індійських страв мають релігійну чи духовну основу, що формує певні засади та правила індійської кухні.

Індійська кухня та кухні інших країн світу

Згадуючи про індійську кухню, не слід применшувати закордонний вплив на рецепти індійських страв. Наприклад, гострий перець був привезений з Португалії і добре прижився в індійській кухні. З французької кухні Індія перейняла суфле та багет. Варто згадати, що свого часу Індія була колонією Англії, і традицій у кулінарії успадкувала також чимало, а може більше з усіх перерахованих – тут йтиметься про пудинги, бутерброди з анчоусами, холодець з баранячих голів та інше. У давніші часи Індією правили степові кочові народи з середньої Азії, і на індійській кухні це також значно позначилося. Саме з того моменту індійці взяли на своє кулінарне озброєння тандур – спеціальну духовку для приготування м'яса та хліба. І сьогодні в Індії готують плов із рису, який досить жирний за своїми властивостями, хлібці з начинкою з мигдалю, вершків та сухофруктів.

Рецепти індійської кухні

Основу рецептів Індії https://kashevar.com/ua/recipes/india сьогодні становлять рис, безліч видів риби, достатня кількість видів овочів, борошняних виробів та молочних продуктів. Що відрізняє вигідно індійську кухню від інших – то це кількість спецій. Згідно з вищезгаданою аюрведе, страва повинна поєднувати в собі одночасно три смакові якості – гіркоту, кислоту та насолоду. Найбільш популярними приправами в індійській кулінарії можна назвати кмин, кардамон та коріандр. Основна приправа індійської кухні – це каррі. Індійські кухарі часто вдаються до обсмажування спецій, що значно посилює їх смак та аромат. Незважаючи на особливе місце спецій в індійських рецептах, все ж таки вважається не правильним, коли їжа занадто гостра або має нехарактерний аромат.

Різноманітність індійської кухні

Після всього вище викладеного, буде дещо дивовижний факт, що єдиної індійської кухні як такої не існує. Це пов'язано з тим, різні частини країни мають різний клімат і різні релігійні традиції. Наприклад, на півночі Індії допускається вживання м'яса і риби, тоді як на півдні багато жителів вегетаріанці. Частини Індії, які знаходяться ближче до морів та заток, повністю забезпечують себе рибою, як річковою, так і морською. Приготування риби відбувається за допомогою обсмажування на косовій або рослинній олії.