Грецька кухня
Історія грецької кухні
Історичний розвиток Греції, рельєф країни, наклав свій відбиток на місцеву кулінарію. Чи варто говорити про багатовікові традиції, які прийшли до нас ще з часів Сократа та Піфагора. Справді, історичний і культурний розвиток Греції не оминув кулінарію. Час трапези визначається кількома годинами, а продукти використовуються найвищої якості. Якість продуктів – окрема тема, якщо говорити про грецьку кухню. Харчова промисловість спрямовано реалізацію сировини всередині дивні, і з мінімуму експорту. Історична спадщина Греції не оминула грецьке кулінарне мистецтво – багатовікові традиції та відповідальний підхід створює ту грецьку кухню, яку можна спостерігати на сьогоднішній день.
Рецепти грецької кухні
Для грецьких рецептів найбільш характерним є правильне, послідовне використання якісних продуктів, гармонійне використання спецій, трав, а також оливкової олії – незмінного атрибуту різних страв. Іншими, не менш важливими складовими грецьких страв є зернові – пшениця та ячмінь. Грецька кухня не обділена овочами – томатами, баклажанами, картоплею, зеленою квасолею, бамією, перцем та цибулею. Грецька кухня https://kashevar.com/ua/recipes/greece славиться використанням найбільшої кількості трав та спецій на середземноморському узбережжі. Основними грецькими спеціями можна назвати м'яту, часник, цибулю кріп. У багатьох грецьких рецептах використовуються солодкі спеції – кориця та гвоздика. Таке кулінарне відгалуження характерне для північних регіонів країни під час приготування м'ясних страв.
Сири у грецькій кухні
Не менш популярним і значущим видом грецької кулінарної сировини є сир. Чи варто говорити, що споживання греками сиру становить приблизно 25 кг на рік на людину. Візитною карткою грецьких сирів можна позначити сир Фета. Сировиною для цього виду сиру є козяче та овече молоко, витримка такого сиру становить не менше трьох місяців. У солоному розсолі Фета може зберігатися як завгодно довго. При подачі на стіл, щоб знизити солоність, якщо це необхідно, Фету можна залишити на кілька хвилин в молоці або мінеральній воді. Сам сир Фета є основою для іншої популярної страви у Греції – грецький чи сільський салат. Окремо слід сказати про грецький салат – до його складу входять маслини, томати та огірки, а заправляється він оливковою олією. Дві відмінні риси, які можуть охарактеризувати сільський салат - це рубані овочі, а не дрібно подрібнені, і змішування окремих інгредієнтів безпосередньо перед вживанням в їжу.
М'ясні страви грецької кухні
Грецька кухня пропонує широкий асортимент м'ясних страв. В основному м'ясо представлене козлятиною та бараниною; яловичина у грецьких рецептах використовується рідше, це викликано природними умовами Греції, а точніше – неоднорідним рельєфом. Основним способом приготування м'яса є обсмажування на вугіллі або на ґратах. Характерною тенденцією грецької кулінарії, подання м'яса з різними соусами – винним, томатним, цибульним. Найцікавішим соусом і водночас досить знаменитим є авголемоно – грецький соус із яйця та лимона.
Різні страви грецької кухні
Не обминули грецьку кухню фаршировані овочі. Поширеними рецептами овочів, які можуть бути фаршировані м'ясом, є баклажани, томати, кабачки. Окреме слово слід сказати про наявність риби на грецькій кухні. Риба як інгредієнт рецептів грецької кухні використовується виключно морська – тунець, макрель, хамса. Процес приготування та рецепти відрізняються стриманими підходами. Однак різноманітність смакових відтінків досягається за рахунок додавання різних спецій та трав.