Перейти до основного вмісту

Грецька кухня

Грецька кухня

Історія грецької кухні

Історичний розвиток Греції, рельєф країни, наклав свій відбиток на місцеву кулінарію. Чи варто говорити про багатовікові традиції, які прийшли до нас ще з часів Сократа та Піфагора. Справді, історичний і культурний розвиток Греції не оминув кулінарію. Час трапези визначається кількома годинами, а продукти використовуються найвищої якості. Якість продуктів – окрема тема, якщо говорити про грецьку кухню. Харчова промисловість спрямовано реалізацію сировини всередині дивні, і з мінімуму експорту. Історична спадщина Греції не оминула грецьке кулінарне мистецтво – багатовікові традиції та відповідальний підхід створює ту грецьку кухню, яку можна спостерігати на сьогоднішній день.

Рецепти грецької кухні

Для грецьких рецептів найбільш характерним є правильне, послідовне використання якісних продуктів, гармонійне використання спецій, трав, а також оливкової олії – незмінного атрибуту різних страв. Іншими, не менш важливими складовими грецьких страв є зернові – пшениця та ячмінь. Грецька кухня не обділена овочами – томатами, баклажанами, картоплею, зеленою квасолею, бамією, перцем та цибулею. Грецька кухня https://kashevar.com/ua/recipes/greece славиться використанням найбільшої кількості трав та спецій на середземноморському узбережжі. Основними грецькими спеціями можна назвати м'яту, часник, цибулю кріп. У багатьох грецьких рецептах використовуються солодкі спеції – кориця та гвоздика. Таке кулінарне відгалуження характерне для північних регіонів країни під час приготування м'ясних страв.

Сири у грецькій кухні

Не менш популярним і значущим видом грецької кулінарної сировини є сир. Чи варто говорити, що споживання греками сиру становить приблизно 25 кг на рік на людину. Візитною карткою грецьких сирів можна позначити сир Фета. Сировиною для цього виду сиру є козяче та овече молоко, витримка такого сиру становить не менше трьох місяців. У солоному розсолі Фета може зберігатися як завгодно довго. При подачі на стіл, щоб знизити солоність, якщо це необхідно, Фету можна залишити на кілька хвилин в молоці або мінеральній воді. Сам сир Фета є основою для іншої популярної страви у Греції – грецький чи сільський салат. Окремо слід сказати про грецький салат – до його складу входять маслини, томати та огірки, а заправляється він оливковою олією. Дві відмінні риси, які можуть охарактеризувати сільський салат - це рубані овочі, а не дрібно подрібнені, і змішування окремих інгредієнтів безпосередньо перед вживанням в їжу.

М'ясні страви грецької кухні

Грецька кухня пропонує широкий асортимент м'ясних страв. В основному м'ясо представлене козлятиною та бараниною; яловичина у грецьких рецептах використовується рідше, це викликано природними умовами Греції, а точніше – неоднорідним рельєфом. Основним способом приготування м'яса є обсмажування на вугіллі або на ґратах. Характерною тенденцією грецької кулінарії, подання м'яса з різними соусами – винним, томатним, цибульним. Найцікавішим соусом і водночас досить знаменитим є авголемоно – грецький соус із яйця та лимона.

Різні страви грецької кухні

Не обминули грецьку кухню фаршировані овочі. Поширеними рецептами овочів, які можуть бути фаршировані м'ясом, є баклажани, томати, кабачки. Окреме слово слід сказати про наявність риби на грецькій кухні. Риба як інгредієнт рецептів грецької кухні використовується виключно морська – тунець, макрель, хамса. Процес приготування та рецепти відрізняються стриманими підходами. Однак різноманітність смакових відтінків досягається за рахунок додавання різних спецій та трав.