Білоруська кухня

Історія білоруської кухні
Білоруська кухня формувалася протягом багатьох століть. У процесі формування багато приходило з кухонь поблизу територій, що лежать – української та російської кухні. Європейський вплив також справив значний вплив з боку національних кухонь литовців, латишів та поляків. Спочатку у білоруській кухні використання м'яса було дуже низьким. Технологія обробки сала була більш популярною традицією, але мала несуттєві відмінності від рецептів приготування сала в українській кухні. Важливо також сказати про цікаву особливість переробки грибів. У рецептах білоруської кухні гриби не проходять етапи маринування чи обсмажування, як у російській кухні, а переважно сушаться, а згодом перетираються на борошно. Зрозуміло, білоруська кухня https://kashevar.com/ua/recipes/belarus має свої неповторні особливості, які відрізняють її від решти національних кухонь світу. Проходячи різні етапи розвитку, кухня Білорусії вносить вагомий внесок у середовище кулінарного мистецтва. Білоруські рецепти дозволяють розглядати білоруську кухню як цікаву частину світового кулінарного мистецтва.
Роль картоплі у рецептах білоруської кухні
В історичному контексті слід сказати, що поява такого коренеплоду, як картопля, до білоруської кухні прийшла набагато раніше, ніж у кухню споріднених, слов'янських народностей – майже на 100 років раніше. Зрештою, саме картопля склала основну масу білоруських страв і стала основним інгредієнтом різних рецептів. Для білоруської кухні найбільш характерним є використання саме тертої картоплі, на відміну від російської чи української кухні.
Слід сказати про три основні види обробки картоплі перед використанням у конкретному рецепті:
– Картопля в сирому вигляді, проходить обробку на тертці, потім з нього видаляють зайву вологу – просто віджимають;
– аналогічним образам доводять до потрібної консистенції, але з віджимають;
– готують картоплю у вигляді пюре та згодом додають все необхідне.
Так чи інакше, білоруські, картопляні оладки – драники, які прийнято подавати зі сметаною, зайняли свою кулінарну нішу серед родинних українських та російських кухонь.
М'ясні страви білоруської кухні
Зрештою в білоруській кухні м'ясо зайняло важливе місце. Для прикладу слід виділити так званий бігос – страву, яка орієнтовно завезена до Білорусі з Литви чи Польщі. Концепція бігосу – це, перш за все використання м'яса в поєднанні з квашеною капустою. Варіацій приготування бігосу досить різноманітні, найбільш популярним залишається варіант використання білокачанної капусти, свинини або дичини як м'ясо. Інша цікава страва, яка передбачає м'ясну основу – це цепеліни, основу тут також становить терту картоплю, проте в рівній консистенції перемішана з м'ясним фаршем або сиром. Подають до столу цепеліни зі сметаною та засмаженим салом. Загалом більшість основних страв білоруської кухні мають консистенцію близьку до супів – частково рідку, частково густу.
Білоруська кухня та її особливості
Білоруська кухня багато в чому досить стримана, для неї не характерна велика кількість спецій, основними спеціями можна назвати тертий хрін, коріандр, перець. Все, що пов'язано з гострими приправами, не мало історичних передумов. Поряд із сусідніми слов'янськими країнами, для Білорусії характерне вживання різноманітних солінь – огірків, помідорів, квашеної капусти. Солодощі також представлені нечисленними видами страв – коржиками, млинцями, печивом. Головною рисою білоруської кухні можна виділити не широке застосування інгредієнтів, а безпосередньо підхід до готування. Різні варіації у технологічному плані – запіканку, відварювання, томлення, тушкування. Багато рецептів білоруської кухні готуються в окремих глиняних горщиках.