Італійська кухня
Традиції італійської кухні
На сьогоднішній день італійська кухня займає місце не тільки найкращої кухні у світі, а й однієї з наймодніших кухонь. Що стосується стереотипів, що склалися на кулінарному просторі, то для непосвяченої людини італійська кухня – це часник, макарони, оливкова олія, помідори та піца. Подібні стереотипи мають місце – дійсно італійська кухня досить гостра. Наявність більшої кількості борошняних та макаронних виробів також підтверджує цей стереотип. Часте використання цибулі, часнику, перцю, томатів також робить свій внесок у межі існуючих переконань. З іншого боку, стереотип – лише обмеження. Тому потрібний розширений підхід до вивчення сучасної італійської кухні.
Паста в італійській кухні
Основною та найбільш показовою стравою італійської кухні є паста. Вона може виступати як окремою стравою у поєднанні з квасолею, сиром, запеченою в духовці, так і як входити до складу супів або інших страв. Яскравим прикладом використання пасти може бути лазіння – макаронні запіканки у кілька шарів, з додаванням сиру. фаршу, спецій та багато іншого. Подача лазаньї на стіл здійснюється з різними видами італійських соусів.
Піца – традиційна страва італійської кухні
Наступне явище, цікаве та вельми неоднозначне, це ставлення італійців до піци. З одного боку, піца є візитною карткою Італії, з іншого – справа інакша. Насправді піца – лише регіональний представник Неаполя як частини Італії. Попит на піцу характерний виключно для туристів, але як значної кулінарної ніші в італійській кухні виділити її складно. Проте рецептів піци, як і технологій її приготування, в італійській кухні існує чимало. Основні інгредієнти, що входять до рецепту піци – це томати, сир та різні начинки. Все це укладається на шар із тіста і випікається. У різних варіаціях рецептів піца може доповнюватися грибами, оливками, анчоусами або шинкою.
М'ясні страви італійської кухні
М'ясо менш популярне серед італійських страв, в основному використовується телятина, рідше – яловичина, про баранину не йдеться. Що стосується технології приготування, то перевагу італійські кухарі віддають тушкуванню, а меншою мірою – прожаренню. Виділяється в італійській кухні широке використання субпродуктів – серця, мізків, печінки та навіть легенів. Найбільш відома м'ясна страва італійської кухні – це рагу. Технологія приготування здійснюється у два етапи, перший – обсмажування м'яса до рум'яної скоринки, згодом – гасіння з овочами у томатному соусі. Іншими, мене популярною м'ясною стравою можуть виступити телячі медальйони по-міланськи або курча з рисом. Як жир для приготування використовують оливкову олію, рідше – свиняче сало. Овочі – окремий напрямок італійської кухні. https://kashevar.com/ua/recipes/italy Найчастіше вони є основою основних страв. Овочі можуть піддаватися прожаренню, проте похідні овочів – салати – незамінна частина італійської трапези.
Особливості італійської кухні
Незважаючи на велику кількість страв та видиму калорійність – італійську кухню багато дієтологів виділяють як досить прийнятну. Надлишок борошняних страв компенсується якістю борошна, що використовується при приготуванні їжі. М'який природний клімат, дав можливість італійцям використовувати лише свіжі продукти у рецептах. При спробі відтворення італійської кухні в іншій частині світу з цим виникає проблема. Інша справа це широкий спектр різноманітних інгредієнтів від овочів, до спецій та зелені, від м'яса до молочних продуктів. Загалом італійська кухня заслужено займає найвище місце серед національних кухонь інших країн світу.