Турецька кухня
Рецепти турецької кухні
Турецька кухня включає багато традиційних рецептів страв, але однією з особливостей турецької кухні є її поділ на турецькі кліматичні зони. Деякі страви, такі як баклажани, помідори, кебаб і хліб, доступні по всій Туреччині, але спосіб приготування цих страв залежить від регіону до регіону залежно від місцевих уподобань і додаткових інгредієнтів. Туреччина розділена на сім кліматичних зон, кожна з яких має свій внесок у турецьку кухню.
Стамбул – серце турецької кухні
У Стамбулі змішується культура Європи та Азії, тут можна насолодитися будь-якою турецькою стравою та міжнародними стравами, запозиченими з інших культур. Це місце також славиться османською кухнею, в тому числі смаженими, фаршированими баклажанами, шашликами, лукумом, смаженими або фаршированими мідіями, балик-екмеком та іншими. На південному узбережжі Мармурового моря знаходиться місто Бурса, яке славиться своїм особливим шашликом з баранини, яловичини або курки – донер-кебаб. Донер-кебаб – турецька страва, що готується на вертелі, на який нанизані шари м'яса. Потім обсмажене м'ясо нарізають тонкими скибочками і подають на лаваші з йогуртом і томатним соусом.
Турецька кухня в Егейському регіоні
Егейський регіон славиться своїми стравами з морепродуктів, а також страви готують з апельсинами, артишоками, інжиром і оливками. В Анталії можна скуштувати знаменитий шашлик, приготований на рожні в глиняній печі – тандир-кебаб, а також баранячі ребра, фаршировані горіхами, фаршем з рисом і овочами. Також це місто славиться своїми вареннями, які готують з апельсинів, пелюсток троянд, вишні, абрикосів, кавунів, моркви, гарбуза і навіть баклажанів. Шашлики в Анталії гостріше, ніж в інших регіонах Туреччини, тут відбилося арабське вплив сусідньої Сирії.
Рецепти турецької кухні в центральній Анталії
Центральна Анталія, яка розташована на північному узбережжі Середземного моря, готує макарони, хліб, випічку. Особливо популярні гезлеме – слойки з тіста філо з начинкою зі шпинату, цибулі, сиру або іншої начинки. Також в цьому регіоні готують таку страву, як растирма – вироби, фаршировані фаршем. До них відносяться манти, макарони, овочі, баранина або яловичина також фаршировані і подаються з йогуртовим і часниковим соусом. На південному сході Анатолії сирійський вплив на рецепти турецької кухні дуже сильний. Їжа тут дуже гостра, булгур замінюють рисом, який подають разом з основними стравами. Є також типові арабські страви – хумус, бабагхануш (пюре з запечених баклажанів з йогуртом і часником) і міхімара.
Турецькі страви Східної Анатолії
Східна Анатолія була домом для курдів протягом століть, і національними стравами там є пельмені з булгуром та інші курдські страви. Ван розташований між озером Ване і іранським кордоном, це місто славиться своїм сиром, який змішують з дрібно нарізаною травою. Також в кулінарних рецептах місцевих жителів багато страв з яєць, наприклад, яйця пашот з йогуртом - особливо популярне турецьке блюдо. У Малатьї велика кількість абрикосів, з яких готують багато солодощів.
Рецепти Східної Анатолії
Місто Газіантеп у східній Анатолії є домом для великої кількості фісташок, які є частиною всесвітньо відомої страви пахлави. Фісташки входять до складу багатьох місцевих страв, у тому числі фісташкового гострого шашлику. На узбережжі Чорного моря анчоуси дуже популярні, так що з них готують навіть десерти. Хамсі татлісі – солодка випічка з анчоусів, борошна, яєць, фруктів. Також з анчоусів готують не менш популярне турецьке блюдо – пилав з анчоусами. Також у цій місцевості печуть смачний кукурудзяний хліб.
Традиційна турецька кухня
У багатьох селах турецьке застілля відбувається за низьким столом, який називається софра. Навколо столу розкладають подушки або килимки для сидіння. Традиційні турецькі страви https://kashevar.com/ua/recipes/turkey подають на підносі в центрі столу і всі зачерпують їжу лавашем – свіжоспечений лаваш – національний хліб турецької кухні. Його подають першим, і ним можна трохи втамувати голод під час подачі основної страви. Також лавашем просочують залишки смачного соусу після основної страви. Вечеря займає особливе місце. Під час вечері люди не тільки насолоджуються національною турецькою кухнею, а й спілкуються. Після їжі вони також можуть поспілкуватися, попиваючи чай чи каву та насолоджуючись свіжими фруктами.