Шведська кухня
Швеція та її національна кухня
Швеція – унікальна країна, яка заслуговує на увагу в багатьох аспектах, і однією з гордостей Швеції, звичайно ж, є їжа. Шведська кухня дуже залежить від того, в якій частині країни ви перебуваєте. Наприклад, на півночі Швеції їдять оленину, а на півдні їдять більше овочів. Шведські страви можна описати як прості з контрастними смаками. Інші країни також вплинули на рецепти шведської кухні – наприклад, французька кухня, яка сильно вплинула на шведську кухню XVII-XVIII століть.
Типові шведські страви
Журавлинний джем
Журавлинний джем. Як і інші соуси та приправи, брусничний джем часто зустрічається на шведському столі. Варення можна поєднувати практично з чим завгодно: від фрикадельок і пудингу до млинців і пластівців. Багато шведів виростають, збираючи ці маленькі ягідки в лісі та готуючи з них варення з журавлини.
Маринований оселедець
Маринований оселедець – улюблена страва шведів. Його часто можна побачити на фуршетному столі і залишається основою типового фуршетного столу. Оселедець у великій кількості водиться в Північному та Балтійському морях, і шведи розробили процес приготування риби для зберігання та транспортування. Маринований оселедець часто їдять з відвареною картоплею, сметаною, нарізаною зеленою цибулею, гострим твердим сиром, іноді вареними яйцями.
Хрусткий хліб
Хрусткий хліб – цей хліб часто подають до основної страви. Хрусткий хліб випікають у Швеції вже понад 500 років, і при правильному зберіганні він може зберігатися до року. Хліб буває різних форм, і його можна полити чим завгодно, наприклад, ікрою або нарізаними вареними яйцями.
Бутерброди
Бутерброди – типовий шведський бутерброд подають лише на шматочку хліба. Традиція шведських відкритих бутербродів сягає 15 століття, коли в якості тарілок використовувалися товсті скибочки хліба.
Гороховий суп і млинці
Гороховий суп і млинці – у Швеції є традиція щочетверга гороховий суп і млинці. Походження цієї традиції досі невідоме. Але вважається, що страву готували в цей день, тому що готувати її було легко, особливо для слуг, які працювали опівдні по четвергах.
Особливості шведської кухні
Основою шведської кухні є молочні продукти, хліб, ягоди та фрукти. Курка, свинина, баранина, риба та молюски є основними джерелами білка в шведських рецептах https://kashevar.com/ua/recipes/sweden. Картопля також можна побачити в шведських меню, її часто готують і подають як гарнір. У Швеції є різні види хліба, вони бувають різних сортів і зазвичай виготовляються з жита, пшениці, вівса, закваски та цільного зерна. Хліб можна підсолодити, а деякі можна приготувати. Чорничне варення користується популярністю і подається до багатьох м’ясних страв. Вершкове масло і маргарин часто використовують у стравах, оскільки вони є основним джерелом жиру. Якщо ви любите тістечка, то в шведському меню є широкий вибір тістечок, тож не забудьте спробувати тістечка, бісквіти та печиво, подорожуючи Швецією.
Історія та розвиток шведської кухні
Швеція є четвертою за величиною країною Європи та найбільшою країною Скандинавського регіону. Клімат Швеції є однією з головних причин розвитку шведської кухні. Зберігати піцу перед довгою зимою практикували вже перші люди. М'ясо, рибу, фрукти та овочі зазвичай зберігають для споживання протягом холодної зими. Історики прийшли до висновку, що вікінги, які жили в Скандинавії понад тисячу років тому, були одними з перших людей, які оволоділи мистецтвом консервування їжі. Їжу часто солили, сушили і зберігали, щоб вона могла пережити зиму. Сьогодні консервування їжі все ще є звичайною практикою в Швеції, хоча холодильники та інші сучасні технології вже використовуються.
Вікінги не просто вторглися в скандинавський регіон. Їхні набіги відбувалися по всій Європі, а також у частинах Середземномор’я. Завдяки подорожам вікінгів до Скандинавії вони привозили їжу та напої з інших європейських країн. Наприклад, культура шведської кухні включала чай з Англії, супи та соуси з Франції, медову випічку з Німеччини та багато іншого.
Традиційна шведська кухня
Традиційна шведська кухня простіше, ніж інші європейські кухні. Однією з найпопулярніших страв шведської домашньої кухні є шведський стіл, який являє собою набір невеликих гарячих або холодних страв, які подаються у формі шведського столу. У шведскій стіл зазвичай входять оселедець, копчений вугор, ростбіф, відварна картопля, маринована риба, брусничне варення, манка Янссона, шведські фрикадельки. Швеція оточена водою, тому не дивно побачити на обідньому столі рибу, молюсків і особливо лосося.