Болгарська кухня
Історія болгарської кухні
Історія Болгарії тісно пов'язана з теплим кліматом та традиціями в галузі землеробства. Болгарська кухня відповідно є спадщиною аграрного минулого країни. Виявлено це, насамперед у великій кількості овочів та фруктів у більшості болгарських рецептів. Схожість клімату з Грецією, Туреччиною, Середземномор'ям забезпечила також схожість у кулінарному плані.
Традиції болгарської кухні
Головною відмінністю болгарської кухні від перерахованих вище країн є використання кулінарами Болгарії соняшникової олії в місце оливкової. Технологія приготування багатьох болгарських страв зводиться до змішування сирих інгредієнтів та гасіння на повільному вогні. Можна сказати, що болгарські страви є справжньою знахідкою для гурмана. Це зумовлено спадщиною найкращих традицій як європейської, і азіатської кухонь. Велика кількість кулінарних традицій, які прийшли з Греції та Середземномор'я, а також селянські страви, характерні для слов'янських кухонь – все це знаходить своє відображення у болгарській кухні.
Овочі в болгарській кухні
Болгарська кухня досить популярна серед людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Сприяє цьому наявність більшої кількості овочів, які, залежно від рецепту, подають сирими, маринованими або тушкованими. Найбільш поширеними видами овочів у болгарській кухні можна назвати перець, томати, баклажани, цибулю, моркву, білокачанну та цвітну капусту. Рецепт приготування фаршированого болгарського перцю зайняла своє місце серед світового кулінарного мистецтва.
М'ясні страви болгарської кухні
Незважаючи на велику кількість болгарських рецептів з овочів, м'ясо також не рідкість у болгарській кулінарії. Основними видами м'яса, що споживаються в Болгарії, є свинина, яловичина та курка. Рідше можна зустріти страви, у рецепті яких використовується м'ясо кролика чи качки – такі страви притаманні сільській місцевості. Найбільш характерним способом приготування м'ясних страв є гриль та гасіння, смаження менш поширена. Як м'ясні, так і овочеві страви в болгарській кухні завжди супроводжуються великою кількістю спецій – гострий та запашний перець, лавровий лист, зелена цибуля та часник. До складу багатьох болгарських страв входять такі інгредієнти, як потрухи. Використання таких інгредієнтів пов'язане з тим, що болгари не люблять нічого викидати, щоби нічого не пропадало безцільно.
Сири та молочна продукція у болгарській кухні
Справжнім символом болгарської кухні та складовим страв є бринза. Без неї не обходитися жодне застілля. Часто її подають разом із хлібом та зеленню. Більшість болгарських салатів має у своєму складі бринзу. Болгарська кулінарія значною мірою використовує кисломолочну продукцію. На сьогоднішній день йогурт зовсім не атрибут болгарської кулінарії, проте, в Болгарії він використовується як соуси, в які додається зелень, і навіть є частиною рецепту холодного супу - таратор. Цей суп цілком відповідає традиціям болгарської кухні, оскільки містить багато овочів, спецій, терті горіхи. Не позбавлена болгарська кухня та використання звичайного сиру. У цій країні його в основному виробляють із козячого та овечого молока – такий вибір сировини тягне за собою досить специфічний смак сиру.