Перейти до основного вмісту

Грузинська кухня

Грузинська кухня

Грузинська кухня – поєднання Європи та Азії

Особливість географічного положення Грузії полягає в тому, що вона буквально перебуває на кордоні Східної та Західної цивілізації, на кордоні Європи та Азії. Попри це Грузія змогла створити та зберегти свої національні особливості, включаючи кулінарні традиції. Грузинська кухня – не виняток, саме про неї далі йтиметься. Розглядаючи особливості грузинської кулінарії, можна сказати про регіональні відмінності грузинів. Дві найважливіші галузі розвитку грузинської кулінарії – це західна і східна. Але про відмінності пізніше, спочатку слід виділити тенденції, які є основними для обох частин і збирають воєдино кухню Грузії. Варто сказати, що перевага грузинської кухні – це не тільки безліч смаків, ароматів та різноманітність страв. Головною перевагою слід назвати високий вміст у грузинських стравах вітамінів та мінералів, солей, фосфору, амінокислот тощо. Недарма Грузія та Кавказ загалом посідає чільне місце на планеті за кількістю довгожителів.

Особливості рецептів грузинської кухні

Основною особливістю грузинських рецептів є поєднання гостроти та прянощі. Справді, використання цибулі, часнику, перцю, базиліка м'яти, базиліка, черемша характерно для Грузії, як і інших кухонь Кавказу. Як було сказано вище, Грузія перебуватиме на межі двох цивілізацій, тому грузинська кухня https://kashevar.com/ua/recipes/georgia не дотримується строгих табу на свинину, як у більш консервативно налаштованих мусульманських країнах Кавказу, а рецепти страв Грузії досить прості, у чому можна простежити вплив європейських кухонь. Хоча грузини в приготування страв віддають перевагу яловичині та м'ясу птиці, це суто смакові уподобання, але ніяк не релігійні.

Шашлик та інші традиційні страви грузинської кухні

Однією з традиційних страв у Грузії є шашлик – мцваді. Можливий варіант приготування мцваді, коли нанизується ціла тушка тварини на рожен і постійно обертається, і лише за 10 хвилин до закінчення приготування додають сіль та спеції. Рецепти овочевих страв – досить значна ніша у грузинській кухні. Овочі використовуються різні - буряк, томат, капуста, квасоля та інші. Варіантів кулінарної обробки овочів існує безліч - овочі можуть бути сирі, мариновані, піддані гасіння, прожарювання або варені. Сири, поряд із овочами, теж займають почесне місце в грузинській кухні, причому тут це не просто закуска, як на кулінарних теренах Європи. Сир у Грузії – це основний інгредієнт для обсмажування, варіння, приготування на рожні і т.д. Найбільш популярна грузинська страва із сиром – хачапурі. Загалом випічка з використанням сиру в Грузії – не рідкісне явище.

Грузинські соуси та приправи

Істотний компонент у грузинській кулінарії – це соуси. Вони використовуються як доповнення до інших страв. Відмінність рецептів соусів грузинської кухні засноване застосуванням такого інгредієнта, як фруктовий або ягідний сік (гранати, томати, тернина, ожина), сік, або фруктове пюре. Рецепти страв Грузії відрізняє велику кількість приправ та прянощів, у соусах зокрема, в соус також можуть бути включені горіхи. Останні теж становлять один із важливих компонентів грузинського кулінарного мистецтва, в основному в грузинській кухні застосовуються волоські горіхи, решта – менш популярна.

Регіональні особливості грузинської кухні

Далі слід сказати про регіональні відмінності, які роблять кулінарне мистецтво Грузії лише більш унікальним та цікавим. У Західній Грузії як хліб воліють мчаді - коржики з кукурудзяного борошна. У Східній Грузії більшу популярність користується пшеничний хліб. У Мегрелії та Абхазії (теж частина Західної Грузії) замість хліба використовують кашоподібну масу з кукурудзяного борошна з добавками – гомі. Гомі можуть вживати в їжу з першими та іншими стравами. Якщо говорити про уподобання у м'ясі, то регіональні відмінності будуть наступними – на сході Грузії, їдять яловичину та баранину з достатньою кількістю жиру. До речі, зі східної Грузії поширилися хінкалії – особливої форми пельмені з баранини, з великою кількістю спецій. У західній частині Грузії найбільшою популярністю користується м'ясо птиці та риба.