Перейти до основного вмісту

Узбецька кухня

Рецепти узбецької кухні

Узбецька кухня та її національні страви

Узбецька кухня відрізняється багатою історією та оригінальними рецептами національних страв. Завдяки тісному контакту з сусідніми культурами, узбеки запозичили у них багато рецептів, але всі рецепти узбецької кухні сильно відрізняються від прототипів своїм стилем приготування. Крім того, існує безліч оригінальних рецептів узбецьких страв, які притаманні лише узбецькій національній кухні. Рецепти узбецьких страв не залишають байдужим нікого, хто хоч раз їх спробував.

Особливості узбецької кухні

Узбецька кухня сформувалася під впливом культур і національних кухонь оточуючих узбецьких народів. Великий вплив на рецептури узбецьких страв справила азіатська кухня, при цьому багато азіатських страв – плов, лагман, манти та інші – істотно трансформувалися і придбали споконвічно узбецький характер. Узбецька кухня багато чого навчилася у національних кухонь сусідніх кочових народів, зазнала впливу європейської культури і кухні. Завдяки поєднанню цих факторів узбецька кухня придбала свій неповторний колорит. Узбецька кухня https://kashevar.com/ua/recipes/uzbekistan багато в чому близька до таджицької, але істотно відрізняється з національних кухонь туркменів і казахів. Узбецька кухня відрізняється як специфічними наборами продуктів в рецептах, так і своєрідними способами обробки і приготування їжі.

Особливості приготування узбецьких страв

Одним з основних способів приготування узбецьких страв є смаження в жирі. Для цього зазвичай використовують казан і суміш тваринних і рослинних жирів; бавовняна олія часто використовується в рецептах узбецької кухні. Особливістю смаження в узбецькій кухні є попередній розігрів жиру перед приготуванням самих страв. Ще одним традиційним способом приготування узбецьких страв є приготування на пару. Випічка в узбецькій кухні готується в тандирі – глиняній печі своєрідної конструкції. Для узбецької кухні характерно використання прянощів – зіри (кмину) і кмину, базиліка (райхона) і коріандру, кунжуту і кропу, барбарису та багатьох інших, при цьому узбецькі страви зазвичай не роблять гострими. Ще однією особливістю приготування узбецьких страв є використання великої кількості цибулі, причому в узбецькі страви цибулі кладуть в кілька разів більше, ніж, наприклад, в європейські. Так, у фарш для узбецьких пельменів (чучвара) цибулі кладуть в 2-3 рази більше, ніж м'яса.

М'ясо в узбецькій кухні

Використання великої кількості м'яса в рецептах – одна з головних особливостей узбецької кухні. Оскільки більшість узбеків сповідує іслам, це накладає певні обмеження і правила на вживання деяких продуктів і страв, в тому числі і м'ясних. В узбецькій кухні зовсім відсутні рецепти зі свинини і свинини, але широко використовуються баранина, яловичина і конина. М'ясо птиці в узбецькій кухні практично не використовується.

Страви узбецької кухні

В узбецькій кухні багато оригінальних і цікавих рецептів. Як вже говорилося, м'ясо в узбецькій кухні використовується для приготування других страв, причому у великих кількостях. Крім м'яса, в рецептах узбецьких страв широко використовуються бобові і зернові. Овочі використовуються в рецептах багатьох узбецьких страв, але в основному як доповнення до м'яса, а не самостійно. В узбецькій кухні дуже багато різноманітної і дуже смачної випічки.

Узбецький плов

Плов – найвідоміше і знамените блюдо узбецької кухні. Рецепт узбецького плову дещо відрізняється від рецептів плову інших народностей і має глибоке узбецьке коріння. Базовий рецепт узбецького плову складається з м’яса, рису, цибулі та моркви; Для більш складного приготування плову беруть участь родзинки, айва, яблука, абрикоси, барбарис і багато прянощів. Взагалі рецептів узбецького плову існує більше тисячі в залежності від місця приготування, пори року, приводу, з якого готується узбецький плов, і багато іншого. Відомий ферганський плов, а також самаркандський, бухарський і хорезмський.

Рецепт плову може відрізнятися в залежності від випадку або пори року – простий, святковий і весільний, а також зимовий або літній плов. Плов може відрізнятися видом м'яса, яке використовується в його рецептурі, і в узбецькому плові не завжди використовується баранина, її часто замінюють ковбасою кази, жирною оболонкою або м'ясом птиці. Більш того, навіть рис не завжди є обов'язковим компонентом узбецького плову – разом з ним або навіть замість нього можна використовувати маш, пшеницю або горох.

Узбецький плов готують в побуті і на будь-яких масових заходах, таких як весілля, поминки і так далі. За традицією, на великих заходах узбецький плов готують у великих казанах, іноді місткістю більше ста літрів. Приготуванням плову в цих умовах займається фахівець – "ошпаз", або чоловік – професійний кухар. Мистецтво приготування плову високо цінується в узбецькій кухні, а ошпаз – дуже шанована людина. Зазвичай в таких випадках використовується рецепт святкового плову – з додаванням спецій та інших інгредієнтів.

Традиційні узбецькі страви

До традиційних узбецьких страв відноситься шурпа - гарячий суп з м'ясом, термін шурпа також використовується просто для назви будь-якого супу. В узбецькій кухні традиційно готують страви на пару, таким чином готують манти і чучвару – узбецькі пельмені. Однією з традиційних страв узбецької кухні є сумалак, ритуальне блюдо з пророщеної пшениці. Сумалак прийнято готувати на Навруз Байрам.

Напої узбецької кухні

Завдяки приналежності до ісламу, узбецька кухня не передбачає наявності алкогольних напоїв. Але в узбецькій кухні широко представлені кисломолочні напої - катик, айран та інші, а також, звичайно ж, чай – традиційний азіатський напій. Традиційно в узбецькій кухні використовується міцний і ароматний зелений чай без молока і цукру, але є також рецепти узбецького чаю з перцем, молоком і медом, тоді напій готується на основі чорного чаю. Вживання чаю традиційне; в чайному будинку можна вести бесіди або ділові переговори за чашкою чаю, просто спілкування і вирішення серйозних питань. Узбецький чай подають до будь-якої їжі; його приготування – своєрідне мистецтво.

Рецепти узбецької кухні

Рецепти узбецьких страв пронизані національним колоритом, відомі і шановані далеко за межами Узбекистану. Пощастило тим, хто зміг спробувати узбецький плов або коржі прямо в Узбекистані, але не впадайте у відчай. Якщо використовувати прості рецепти домашніх страв узбецької кухні, то цілком реально приготувати багато узбецьких страв в домашніх умовах.