Перейти до основного вмісту

Мексиканська кухня

Мексиканська кухня

Історія мексиканської кухні

Мексиканська кухня являє собою поєднання іспанської кухні та традиційної кухні ацтеків, що раніше жили на території Мексики. Насамперед слід сказати, що відмінна риса мексиканської кухні – це велика кількість прянощів і яскраве художнє оформлення страв. Перші географічні відкриття іспанських конкістадорів показали, що основними інгредієнтами їжі ацтеків були страви із зернових культур із додаванням прянощів, перцю чилі та помідорів. Важливо сказати, що в той момент по суті почалося зародження мексиканської кухні як такої. Це сталося завдяки асиміляції страв європейської кухні на кухню ацтеків. З Європи був завезений рис, свинина, яловичина, курятина та багато іншого. Можна сказати, що мексиканська кухня є досить цікавим поєднанням кулінарних традицій корінних народів північної Америки та іспанської кухні. Однак, не слід зменшувати вплив місцевих давніх традицій. Високий рівень кулінарного мистецтва місцевого населення відзначили ще першими переселенцями з Європи.

Кукурудза як одна з основ мексиканської кухні

З давніх-давен і до сьогодні одним з основного складового інгредієнта рецептів мексиканської кухні є кукурудза. Говорячи про кукурудзу, слід зазначити, що у мексиканських рецептах значну кількість страв включають кукурудзу. Коржики, приготовані з кукурудзяного борошна, по суті є мексиканським варіантом хліба, а в мексиканській кулінарній традиції має назву – тортилья. Тортилья служить основою для приготування більшості страв мексиканської кухні. Найбільш дві поширені страви, що готуються на основі кукурудзяних коржів і борошна – це буріто та енчелада. Енчілада представляє трубочку з гострою м'ясною начинкою. Основною складовою рецепту енчіладас є м'ясо, помідори, прянощі. Буріто – це пиріг з м'ясною начинкою та великою кількістю спецій.

Мексиканська кухня та перець чилі

Незважаючи на повсюдне поширення страв з кукурудзи, мексиканську кулінарну традицію в усьому світі знають насамперед за спеціями. Спеції представлені великою кількістю перцю чилі. Велика кількість страв вигідно відрізняється одна від одної саме різними видами перцю, яке додається у вихідний рецепт.

Регіональні відмінності мексиканської кухні

Клімат і регіони в Мексиці значно відрізняються один від одного, так само, як і кулінарні особливості. Північ Мексики, вносить внесок у розвиток мексиканської кулінарії завдяки рецептам з яловичини. Це відбувається, оскільки північ Мексики спекотний і сухий, і скотарство тут основне заняття. Південь та Схід Мексики унікальні тим, що у стравах використовується м'ясо курки, яке приготоване з великою кількістю прянощів та спецій. Центральна Мексика відрізнятиметься від інших регіонів тим, що тут був найсильніший вплив іспанської кухні під час заселення. Незважаючи на це, Центральна Мексика може представити велику кількість унікальних рецептів, наприклад барбакоа. Барбакоа - це страва з баранини зі спеціями, приготовлена на грилі. Що характерно для мексиканської кухні https://kashevar.com/ua/recipes/mexico, приготування м'яса на грилі є найпоширенішим.